Nuttige informatie


Bejaard 10-01-2020 >> Top <<


Ouderdom komt met gebreken…… ook in de dierenwereld is dit helaas waar. Door de goede voeding en verzorging kunnen katten en honden tegenwoordig vrij oud worden. Als dierenartsen moeten we hierbij buitengewoon alert zijn op ouderdomsziekten, want deze worden door de huisdierenbezitters vaak niet opgemerkt. Heel begrijpelijk overigens, want ze ontstaan meestal heel geleidelijk. Denk aan meer drinken, vermageren, stijf bewegen, veel slapen. Daarom is het zo gek nog niet om bij oudere dieren jaarlijks een bloedonderzoek te laten uitvoeren, ook al hebben ze geen lichamelijke klachten. O.a. suikerziekte, nier-en schildklierproblemen kunnen zo opgespoord en vervolgens behandeld worden.

Artrose is een apart verhaal. Hierbij is er pijn in rug en gewrichten. Een dier uit zich dan maar zelden door  piepen of  janken, veel vaker door veel liggen, moeilijk opstaan en traag lopen. Bij katten is het nog moeilijker om te zien of ze pijn hebben. Een goede methode om te weten te komen of een dier pijn heeft, is een week een pijnstiller van de dierenarts toedienen en kijken wat het effect is. Vaak is dat heel verrassend: weer vlug opstaan als de bel gaat, weer graag ver wandelen, springen, achter een balletje aan rennen enz.  Ook hier is een doeltreffende behandeling meestal heel goed mogelijk. Zoals speciale voedingsupplementen en pijnstillers, die ontwikkeld zijn voor langdurig gebruik. Een uitstekend alternatief kan acupunctuur zijn!

Voor onze kliniek vormt het behandelen van bejaarde dieren een uitdaging. Er is toch niets mooier dan hun een gelukkige oude dag te bezorgen?

 

 




Specialisten 10-01-2020 >> Top <<


Kun je dat wel doen, een tweede mening vragen bij een andere dierenarts? Ja, dat kan! Een goede dokter werkt daar aan mee door alle belangrijke zaken over de patiënt in een brief te vermelden en deze aan de eigenaar te overhandigen. Meestal zal hij ook wel begrijpen waarom: de behandeling heeft te weinig resultaat of men wil meer zekerheid of de diagnose en de behandeling wel kloppen. Op zich niets mis mee, zeker als je je realiseert hoeveel een huisdier voor een mens kan betekenen.

Het werkterrein van een dierenarts is enorm breed en heel gevarieerd (huisartsen zijn wel eens jaloers op ons!). In de laatste decennia heeft de diergeneeskunde een dermate snelle ontwikkeling doorgemaakt, dat het tegenwoordig onmogelijk is voor een dokter om alle terreinen te beheersen. Met dat besef zal hij zelf het initiatief nemen en de eigenaar attenderen op een collega waar het dier betere kansen heeft. Dit kan iemand zijn die officieel specialist geworden is, door na zijn basisopleiding nog minstens vier jaar door te studeren en daarna alleen op dat specifieke gebied werkzaam te blijven. Zodat er nu oogartsen, internisten, huidartsen, chirurgen enz. bestaan. Velen van hen zijn werkzaam in privéklinieken. Ze onderhouden over het algemeen goede contacten met de verwijzende dierenartsen en voelen zich heel betrokken bij het wel en wee van de patientjes.

Is het dan gek dat je hun baasjes nogal eens hoort verzuchten: je kunt tegenwoordig maar beter een hond zijn……..



powerd by: waagemans.com